Magamról

Valamikor körülbelül 10 éve történt, hogy rátaláltam a jógára, ami számomra akkor még egy misztikus, furcsa „testmozgás” volt. Az első óra után azon gondolkoztam, hogy ez kell - e nekem? Aztán valami oknál fogva elkezdtem rendszeresen járni, hiszen éreztem, hogy jó a testemnek, lelkemnek, a hétköznapi forgatagban kellett a heti egyszeri, kétszeri alkalom, ami az én időm volt. Jó volt együtt jógázni egy közösségben, jó volt a légkör, a nyugalom, a relaxáció, az illatok, minden együtt.

Kizártam mindent, csak magammal foglalkoztam, és egyre inkább a jóga rabjává váltam. Szerencsém volt, mert elsőre megtaláltam azt az embert, az oktatómat, gurumat, akit elfogadtam, követtem, és aki által eljutottam egy olyan szintre, hogy egy éve elhatároztam, át szeretném adni azt másoknak is, amit nekem jelent a jóga. Sokszor invitálom barátaimat, kollégáimat, akiken látom, hogy nagyon jót tenne nekik egy kis elcsendesedés, önmagukban való elmélyülés, hogy jöjjön, próbálja ki, töltsön velem egy közös jógaórát. Nagyon sokszor kapom azt a választ, hogy a jóga nem neki való, nem hajlékony, nem erős.

Az első időszakban, mikor elmész egy jógaórára, biztosan azt fogod figyelni, ki milyen szinten van, azt érzed, mindenki téged figyel, neked ez nem megy. Nem vagy elég stabil, nem tudod a légzésed irányítani, nem tudsz annyira előrehajolni, nem tudsz egy ászanát tartani, és még az is előfordulhat, hogy nem tudsz a 15 perces relaxációban ellazulni, mert az agyad csak jár és jár, sorolhatnám tovább a számos tapasztalást. Ez változni fog. Egyszer csak azt veszed észre, hogy nem másra, csak magadra figyelsz, nem érdekel, ki mit csinál körülötted, csak az oktatódat követed, kizárod a világot és csak vagy, lélegzel, ami viszi a testedet az ászanákba: ez lesz a te időd. A te időd, mely nagyon sokat fog neked adni, a lelkednek, a testednek. Ezt én megtapasztaltam, és szeretném, ha te is megtapasztalnád, szeretném, hogy együtt haladjunk, egy kezdetben talán rögös, de aztán nagyon szép úton, ahol együtt fejlődünk, hiszen a jógában nincs végpont, általa állandóan tapasztalsz, haladsz előre.